Zonnepaneleninformatie.com | home | Contact | Sitemap

Informatie over zonnepanelen

Offerte aanvragen

Nieuws

Het laatste nieuws over zonnepanelen en zonnecellen

 

Hier leest u de nieuwste technieken en materialen gebruikt bij de productie van zonnepanelen tot relevante wetswijzigingen en subsidies.

 

EC onderzoekt prijsdumping zonnepanelen uit China

Prijzen zonnepanelen onder kostprijs

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar het dumpen van zonnepanelen door China. Een groep Europese fabrikanten zegt dat China zonnepanelen in Europa verkoopt voor bedragen die onder de kostprijs liggen. Vorig jaar exporteerde China zonnepanelen en verwante producten naar Europa voor een totaalbedrag van 21 miljard euro. Daarmee is de klacht van de Europese fabrikanten op het gebied van oneerlijke concurrentie de grootste in de geschiedenis van de Europese Unie.

Maatregelen
Het onderzoek duurt naar verwachting vijftien maanden, maar de Europese Commissie kan al eerder maatregelen nemen als voorlopige onderzoeksresultaten daar aanleiding voor geven.

China zegt het onderzoek te betreuren. Peking had er de voorkeur aan gegeven het conflict via onderhandelingen op te lossen.

De Verenigde Staten besloten dit voorjaar om zonnepanelen van verscheidene Chinese bedrijven extra te belasten. Washington verklaarde toen dat de bedrijven illegale prijzen hanteren.

datum: 6 september 2012 / bron: NOS

 

Transparante Zonnecellen op ramen en flatgebouwen

Een Amerikaanse uitvinding biedt nieuwe mogelijkheden voor zonne-energie. Transparante zonnecellen zijn handig voor op smartphones, flatgebouwen en de ramen thuis.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië (UCLA) hebben zonnecellen ontwikkeld die stroom opwekken en grotendeels transparant zijn. De cellen zijn te integreren in ramen, terwijl mensen er nog steeds doorheen kunnen kijken.

De nieuwe zonnepanelen zijn voor 70 procent transparant voor zichtbaar licht. Dat komt doordat ze vooral infrarood licht absorberen, wat onzichtbaar is. De cellen kunnen een veel groter deel van gebouwen bedekken, zonder dat ze storend zijn. Verder zijn ze mogelijk ook te gebruiken op draagbare apparaten, zoals smartphones.

Flexibel
"Onze nieuwe polymeerzonnecellen zijn gemaakt van plastic-achtige materialen. Ze zijn flexibel en wegen niet veel", verklaart Yang Yang, die het onderzoek leidde, in een persbericht van UCLA. "Maar belangrijker nog, ze kunnen goedkoop in grote hoeveelheden worden gemaakt."

Onderzoekers zijn opzoek naar een type zonnecel dat breed toepasbaar is in verschillende apparaten. Eerdere pogingen bleken minder succesvol, omdat ze ofwel slechter doorschijnend waren of weinig stroom opwekken. Volgens UCLA is het gebruik van infraroodlicht de oplossing voor zonnecellen die transparant én effectief zijn.

bron: trouw

 

FOM-focusgroep oogst infrarood licht

Zwak licht nu ook inzetbaar voor toepassingen

Gezamenlijk persbericht van de Stichting FOM en de Rijksuniversiteit Groningen

Scheikundigen en materiaalwetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Stichting FOM hebben een manier gevonden om infrarood licht efficiënter te 'oogsten'. Zij gebruikten daarvoor speciale moleculen, die als lichtantennes de energie van het zwakke infrarood licht opvangen. De antennes geven de energie door aan de nanodeeltjes waar ze op vastzitten. Die maken vervolgens van twee opgevangen zwakke fotonen één sterk, energierijk foton, een proces dat upconversie heet. De nieuwe antennemoleculen versterken dit proces 3300 keer, een aanzienlijke verbetering voor bijvoorbeeld zonnecellen of medische beeldvormingstechnieken. Het onderzoek is 15 juli 2012 gepubliceerd op de website van het tijdschrift Nature Photonics.

bron: FOM